Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2014 13:15 - ЗАЩО ИМА РАЗЛИЧНИ КАЛЕНДАРИ – ЛУНЕН, ЛУННО-СЛЪНЧЕВ И СЛЪНЧЕВ?
Автор: anaisgeorg Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2035 Коментари: 0 Гласове:
3



 Хората по Земята празнуват по различно време Нова година.

А какво е това Време?

Ако разгледаме годината, като условна единица за време – това е една пълна обиколка на Земята около Слънцето.  Годината се дели на 12 месеца, а месеца се определя от Луната. Месеца се дели на седмици – те представляват лунните фази. От новолуние до първа четвърт са седем дни, от втората четвърт до пълнолуние са още седем дни... и така още две седмици до новолуние.  Луната се завърта около Земята средно за  28 дни 2 часа и 19 мин. Всяко денонощие е една обиколка на Земята около оста си. Времето се определя от движението на Земята и Луната спрямо Слънцето  в пространството.

Един кръг няма начало и край – където определиш началната точка, от там тръгваш и в тази точка се връщаш.

Каквато и година да показва като число календара на  различните народи, религии и цивилизации, годините са започнали да се отброяват от изходна точка спрямо Луната и Слънцето.

Един от първите известни календари е Шумеро-Вавилонския, който бил лунен. В древна Месопотамия са определяли времето и планирали живота си по Луната.  Според тях годината започвала с появата на първия лунен сърп преди Новолуние, който следвал пролетното равноденствие.  Лунните месеци от  около 29 дни непрекъснато се премествали спрямо истинската слънчевата година. Това много обърквало ритъма на живот.  След дългогодишни наблюдения на Слънцето и звездите, месопотамските астрономи поправили грешката в календара. Те свързали всеки месец с хеликалния изгрев – появата на конкретни небесни тела минути преди да изгрее Слънцето.  От края на второто хилядолетие пр.н.е. вече познавали всички звезди по пътя на Луната, Слънцето и 18 съзвездия.  Във времето  съзвездията били намалени  до 12, който ние познаваме като 12-те зодиакални знака. Развитието на знанията и приложението в ежедневния живот,  превръща календара от лунен в лунно-слънчев.

Слънчевия календар е ориентиран единствено по движението на Земята около Слънцето.  Слънчевата година се дели на слънчеви месеци от по 30-31 дни, който не са свързани с лунните фази /както е било преди/.  Земята се завърта около Слънцето за 365 дни и още четвърт обиколка. За четири години се събират четирите четвъртинки, които правят едно денонощие. Така на четири години прибавяме по един ден и имаме Високосна година, която изравнява времето в движението на Земята и Слънцето.

В настоящето Новата година започва на 1 януари –  но това е само дата.

Всеки може да си избере една точка от пътя на Слънцето в космоса и да постави началото на своята слънчева година, на пътя си напред ...  и да се завърне в същата точка по-мъдър, по-успял и по-щастлив........




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anaisgeorg
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 29283
Постинги: 29
Коментари: 2
Гласове: 45
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930