Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.11.2014 16:58 - НИЩО НЕ СЕ СЛУЧВА НА ЗЕМЯТА, ПРЕДИ ДА СЕ СЛУЧИ НА НЕБЕТО - ИСТОРИЯ НА АСТРОЛОГИЯТА – Част 8
Автор: anaisgeorg Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 791 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 24.11.2014 17:09


 Астрологията  - съвременна и модерна

През XVIII и XIX в. астрологията вече била считана за “мъртва наука”. В действително тя се намирала в състояние на “клинична смърт” и животът й бил поддържан от дейността на представителите на тайни духовни общества и самостоятелно практикуващи любители.  Единствената страна, където интересът към астрологията не е изчезнал е Великобритания.

През деветнайсти век вълната на спиритизма залива Европа. Европейската култура открива мъдростта и духовната философия на Изтока, възникват множество духовни общества и организации, като най-важна роля за възраждането на астрологията има основаното от Елена Блаватска Теософско общество. Човекът, който придава съвременен вид на астрологията и  с право може да бъде наречен “баща на модерната астрология” е Алън Лео (1860-1920). Той основава астрологична ложа към Теософското общество. В многобройните си книги представя на  достъпен и съвременен език  астрологията. Интересът към подобна литература бързо се разпространява и в други страни на Европа и Америка.  Издават се много астрологични книги по които  учат младите европейски и американски астролози. Астрологията бавно и трудно си връща загубената репутация, борейки се с критиките и отрицанието както от страна на науката, също  и с представителите на официалната власт.

В Съединените щати след спечелено дело от астролог е отменен закона срещу астрологията. Появяват се и първите астрологични организации: „Астро-метеорологичното общество”, в Холандия е основана „Асоциация за съвременна астрономия и астрология”, в Мюнхен се организира Конгрес на европейските астролози, и „Американската федерация на астролозите”.

Въпреки всеобщото мнение на учените, че астрологията е “умряла завинаги”, с упоритите усилия на сериозни изследователи започват да се изучават и публикуват астрологични трудове от античността и средновековието. Систематични изследвания с астрологията провежда известния психолог и психиатър Карл Густав Юнг. Той формулира един от основополагащите принципи на съвременната астрология - за синхронността. Той предсказва признанието на астрологията и завръщането и като учебна дисциплина в университетите.  

Великобритания е страната, в която е направено най-много за възраждането на астрологията. Но там възниква ново явление, което става сериозна пречка за възприемането на астрологията като сериозна наука. Това е вече известната -  вестникарска или поп астрология.  

През 1930 г. вестник “Сънди Експрес” отпечатва хороскопа на Маргарет, новородената дъщеря на графа на Йорк. Статията е последвана от огромен брой  писма, в които читателите искат материали на астрологични теми. Когато в един от следващите броеве е предсказана гибелта на британския самолет, тиражът скача неимоверно, а конкурентните издания започват да публикуват хороскопи и да отделят място на астролозите. Новата мода бързо се разпространява по света и хороскопите стават неизменна част от популярната преса.

Интересна е и  ролята на астрологията по време на Втората световна война. Когато Хитлер идва на власт много от немските астролози го посрещат с ентусиазъм.  Мнозина от тях симпатизират на новите идеи, а водещият астролог и издател на астрологичното списание “Зенит” е в национал-социалистическата партия.  Известно е от свидетелските показания на Нюрнбергския процес, че по поръчка на управляващите, хороскопи са правени както на Хитлер и неговия антураж, така и на германската държава.  

След войната интересът към астрологията отново се възражда. Създават се  нови астрологични дружества и организации. Много хора започват сериозно и задълбочено да изучават астрология. В Париж през 1946г. е създадена организация Международен астрологичен център. През 1947 г. е основан Немския астрологичен съюз,  1948 г. в Лондон е създаден Факултета по астрологични науки, а през 1956 г. в Дания е открит Института на Ирене Кристиансен,

Преминавайки през периоди на гонения и забвение астрологията се радва на голяма популярност в целия свят.

През втората половина на XX в. се появява едно явление, което изцяло променя формата и съдържанието на това, което е било останало от традиционната астрология. От симбиозата между модерната психология и астрологията се ражда  психологична астрология.  През 1936 г излиза книгата “Астрология на личността” на Дейн Ръдиард, която може да се смята за началото на новата посока в която поема астрологията. През 1968 г. семейство Хубер основава „Астропсихологичен институт” близо до Цюрих, а в Лондон през 1983 г. Лиз Грийн „Център за психологическа астрология”. Между най-важните раздели на това направление трябва да се споменат хуманистичната астрология, холистичната астрология, трансперсоналната астрология и ревизираната астрология. Според представителите на тези школи основната задача на астролога е да разкрие силните и слаби страни в хороскопа, както и успешните и кризисните периоди в живота. По тяхно мнение с волеви усилия всеки човек може да избегне и трансформира неблагоприятните влияния на звездите. В края на XXв. астрологията се оформя в нова съвременна астрология, в която модерната психология изцяло доминира, а от класическата астрология е останала само терминологията и някои класически понятия. 

Положението в което се намира астрологията в края на XXв. е многопосочно и хаотично.  През 1993г. се случва едно значително събитие -  започва проекта “Хиндсайт” (“Поглед назад”). Проектът си поставя амбициозни цели - да преведе оцелелите елинистични астрологични трактати, средновековни европейски астрологични текстове, както и арабски, еврейски, санскритски и други запазени древни текстове. Започват да излизат и първите книги с преводите на много ценни, забравени но неизчезнали знания за астрологията.

Периодично се организират курсове, лекции и семинари посветени на античната и средновековната астрология. Съвременните астролози се запознават с огромно съкровище от знания, което доскоро е било недостъпно. Не случайно според мнението на  астролози проекта “Хиндсайт” е най-забележителното събитие в астрологията на XX век.

Съвременната астрологията е древна и млада, носейки със себе си мъдрост на великите магове от древността и звездното небе под което живеем и днес.

Желанието ми беше да направя разходка назад през времето и да разкажа с любов за астрологията – без да имам претенции за академично описание, навлизане във фактологичен матерял, споменаване на велики имена, дати и книги.

Дано да съм пробудила интерес и любопитство да научите повече за астрологията.

 

 

 

 





Гласувай:
3



1. lightbody777 - Благодаря за изложението
04.09.2022 08:51
За всеки, който се плаши от думата астрология поради "християнски" предразсъдъци, нека си спомни, че Небето извести раждането на Спасителя чрез изгряването на нова звезда. По звездите може да се узнае много, обаче само за "неизбежната ни" съдба. Не и за начина за избягването й. А последното определено е по интересно. Защото има начин да й се измъкнем на съдбата и да се отскубнем от кръгооборотите на живота.

ИМА НАЧИН !!! - Ще го намери този, който го търси...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: anaisgeorg
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 29283
Постинги: 29
Коментари: 2
Гласове: 45
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930